Een hypotheek aanvragen als je schulden hebt, het lijkt wel onmogelijk. Maar er zijn toch manieren om een hypotheek aan te vragen ook al heb je schulden. De banken zijn dus niet van slechte wil, je moet alleen goede papieren hebben om het risico in jou als klant weg te nemen. Want dat is voor een bank wel heel belangrijk, het risico in een nieuwe klant. Kan je aantonen dat je een hypotheek kan afbetalen of niet?

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Een hypotheek gaat steeds over een groot bedrag. De aankoop van een woning is een grote verantwoordelijkheid. Je kan dus maar beter zien dat je deze kan afbetalen. Met de schulden die je al hebt kan een bank je aanvraag misschien weigeren. Maar het hangt ervan af wat die schulden zijn. Is dat een andere lening die je netjes kan afbetalen? Of sta je door afbetalingsproblemen op de zwarte lijst van de Nationale bank? Dat zijn natuurlijk twee grote verschillen. Een andere lening is nog niet zo een groot probleem.

Als je de aanvraag indient voor een hypotheek dan zal de bank berekenen hoeveel je kan lenen. Je kan bij elke bank tot 1/3e van je inkomsten uitgeven aan leningen. Voor alle leningen samen dus. Dat is een eenvoudige rekensom van inkomsten min vaste uitgaven (leningen, alimentatie). Je moet de bank dan voorzien van alle documenten die je hierover hebt. Je zal snel een berekening krijgen van wat de mogelijkheden zijn. Je kan dit ook zelf berekenen door via de website van een bank een simulatie uit te voeren. Daar kan je door enkele gegevens in te voeren tot op de cent berekenen hoeveel je kan lenen voor een woning. Als je dat gedaan hebt moet je ook bij andere banken eens kijken. De kosten kunnen nogal verschillen tussen banken en aangezien het over grote bedragen en lange duurtijd gaat, kan dat echt duizenden euro’s verschil zijn.

Heb je echter schulden die je niet meer kan afbetalen, met daarbij de vermelding op de zwarte lijst? Dan zal de bank niet zo happig zijn om jou als nieuwe klant te nemen. Maar er zijn wel banken die zich hierin specialiseren. Deze kan je opzoeken en ook hier een simulatie opvragen. Dan kan je zien wat de maandelijkse afbetaling is voor de hypotheek en heb je ook snel een idee of het haalbaar is of niet.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Zorg steeds voor een goed financieel beheer als het over geld gaat. Zorg dat er niet meer buiten gaat dan dat er binnenkomt. Alleen zo heb je op lange termijn steeds wat reserve en kan je aan sparen denken. Een hypotheek met schuld is dan niet het beste idee, maar als het niet anders kan dan moet je er voluit voor gaan. Vergelijk zoveel mogelijk aanbieders en kies voor de hypotheek met de laagste kosten.