Een restschuld van een lening kan voorkomen bij elke vorm van lening. Bijvoorbeeld bij een hypotheek heb je een lopende lening, je wil verhuizen en de woning verkopen. Maar na verkoop heb je nog een restschuld over, een bedrag dat je niet kon terugvorderen via de verkoop en dat je dus zelf moet ophoesten. Hiervoor kan je een lening aangaan zodat je dit bedrag niet in één keer uit eigen zak moet betalen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Ook voor het kopen van een auto kan je werken met een autolening met restwaarde. Je moet dan alleen een gedeelte van de schuld afbetalen, waardoor de afbetaling lager uitvalt. Maar dit wil ook zeggen dat op het einde van de looptijd er nog een deel van de schulden overblijft. Die moet je ook nog terugbetalen aan de bank. Je kan hiervoor opteren om dat met eigen spaargeld te doen, of je auto te verkopen. Dat bedrag moet dan voldoende zijn om de restschuld aan te zuiveren. Hierna kan je kiezen tussen even zonder auto zitten, of opnieuw een auto te kopen met een nieuwe autolening.

Als je de restschuld met een lening wil afbetalen dan moet je op zoek naar een bank. Je kan hiervoor je vaste huisbank kiezen of een nieuwe bank nemen. Je hoeft zelfs niet meer naar een bankkantoor te gaan. Je kan ook makkelijk via het internet werken. Want alle banken hebben een uitgebreide website online staan. Daar kan je naast alle informatie ook lening simulaties uitvoeren. Daar zie je tot op de cent hoeveel een lening je maandelijks zal kosten. Kijk goed naar het JKP (jaarlijks kosten percentage) om te zien hoeveel kosten er bovenop het ontleende kapitaal zullen komen.

Door zoveel mogelijk banken te vergelijken kan je makkelijk zien welke bank de laagste kosten kan aanbieden. De online simulaties kunnen je dus heel wat dingen bijbrengen. De kosten op een lening en de totale afbetaling die je maandelijks moet doen. Hoe lager het bedrag, hoe voordeliger voor jou. Want op die manier hou je ook meer geld over in je eigen portefeuille. Het is toch de bedoeling van de banken om winst te maken, maar op deze manier maak jij winst voor jezelf.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

De online simulaties zijn trouwens eenvoudig uit te voeren. Je geeft het bedrag in dat je wenst te lenen en de periode die je wil afbetalen. Met deze gegevens heb je al voldoende om een resultaat te bekomen. Je kan nog aanpassingen aanbrengen aan het aantal maanden en het bedrag en dan zie je ook de maandelijkse aflossing veranderen. Ook voor het aanvragen van de lening kan je via de site werken, of je stapt naar een bankkantoor en laat daar een bediende alles in orde maken.