Een lening aangaan is tegenwoordig zeer makkelijk, via het internet heb je bereik tot alle banken van het land en daar kan je een simulatie uitvoeren. Met zo een simulatie zie je direct hoeveel je moet afbetalen per maand. Je kan zelfs het aantal maanden en het bedrag aanpassen zodat je meer of minder moet afbetalen. Ook de kosten staan vermeld bij zo een simulatie. Let op de afkorting JKP of jaarlijks kosten percentage. Deze geven de hoogte weer van de kosten die je bovenop het kapitaal moet afbetalen. Om een restschuld af te betalen kan je dus een lening aanvragen. Op die manier hoef je je eigen geld niet aan te raken en kan je maandelijks afbetalen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Om met een lening je restschuld af te betalen kan je dus op zoek gaan naar een bank die je het geld wil lenen. Eerst moet je weten hoeveel de restschuld precies bedraagt en dat bedrag kan je invoeren in een lening simulator. Samen met het aantal maanden heb je dus snel een resultaat voor je staan. Hou in het achterhoofd dat je steeds eens naar het JKP moet kijken om een idee te krijgen van de kosten. Ook al staan die apart vermeld bij de simulaties. Elke bank is verplicht deze informatie te geven bij elke vorm van informatie of simulatie. Ook in een bankkantoor, als je de simulatie door een bediende laat doen moet hij je die info meegeven.

De restschuld is een bedrag dat nog openstaat van een bestaande lening. Dat kan een woonlening, autolening of persoonlijke lening zijn. Het bedrag dat nog openstaat is omdat je de woning of auto al verkocht hebt of niet meer in gebruik is, maar er staat wel nog een bedrag open bij de bank. Je kan dat blijven afbetalen, of in een afbetalen. Om dat in een keer af te betalen kan je een lening afsluiten.

Als je een nieuwe lening wil afsluiten dan zal de bank wel willen nagaan hoeveel je kan lenen. Je hebt ook een vast inkomen nodig om de afbetaling te voldoen. Laat dus enkele loonfiches aan de bank zien, zo kunnen zij bekijken hoeveel de inkomsten zijn, waar je werkt en voor hoelang al. Banken laten klanten toe om tot 1/3e van hun inkomsten te spenderen aan leningen. Zit je al in de buurt dan kan je een negatief antwoord krijgen. Heb je nog wat marge, dan mag je verwachten dat de lening aanvraag kan doorgaan.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Let dus goed op de kosten die je moet betalen op een lening. Blijf niet alleen vasthangen aan je huisbank, maar ga ook naar andere banken kijken. Daar kunnen de tarieven voordeliger zijn en dus voor jou interessanter. Dankzij het internet zijn er heel wat banken te vinden die je op deze manier tegen mekaar kan uitspelen.