Als je de afbetaling op een lening niet meer kan betalen dan zal de bank beslag willen leggen op jouw woning. Dat is natuurlijk iets wat je moet vermijden, want dan kan de woning verkocht worden. De bank hoeft hiervoor ook niet naar een rechtbank te gaan want de notariële akte kan dezelfde kracht uitoefenen als een rechtbank. Het kan dus snel gaan van zodra de bank beslist dat ze actie willen ondernemen. Maar het voordeel is wel nog dat de bank eerst een minnelijke schikking moet proberen op te zetten met jou. Op die manier kan je met de bank nog overeenkomen om de afbetaling op een andere manier uit te voeren. Het belangrijkste is hier dat de woning dan niet meer verkocht zal worden en dat jij er kan in blijven wonen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Met de bank kan je dan overeenkomen om betalingsfaciliteiten overeen te komen. Op die manier kan je je woning toch nog blijven afbetalen zonder dat deze verkocht hoeft te worden. Er moet wel een beslagrechter toezicht houden en deze kan dit toestaan of weigeren. Het besluit hangt af van de omstandigheden. Als je blijk geeft dat je de lening echt niet meer kan verder afbetalen, dan zal er een weigering volgen en zal de woning toch verkocht worden. Heb je een tijdelijke periode gehad van financiële problemen, maar als die nu opgeklaard zijn kan je toch van deze overeenkomst genieten.

Kan je geen minnelijke schikking treffen dan zal er beslag worden gelegd op de woning door de bank. Je krijgt een nog een bevel tot betaling van een gerechtsdeurwaarden. Na 15 met een maximum van 6 maanden na bevel tot betaling zal de gerechtsdeurwaarden dan beslag leggen op jouw woning. Een notaris zal zich dan over de zaak ontfermen om de woning te verkopen. De opbrengt die behaald is zal aan de schuldeiser, de bank, overgemaakt worden.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Een vrij serieuze beslissing dus die ook jou kan overkomen, als je met een hypotheek met schulden zit. De bank kan je woning zomaar afnemen als je de schulden niet meer kan betalen. Zorg dus dat je steeds een goed beheer over je budget hebt. Er mag niet meer geld buiten gaan dan dat er binnenkomt. Met de talrijke facturen die we tegenwoordig hebben is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Maar bespaar op de zaken die je kan en focus enkel op levensnoodzakelijke middelen. Op die manier kan je het tij mogelijk nog keren en blijft jouw woning ook van jou. Hou netjes bij hoeveel geld er maandelijks op je rekening komt. Betaal eerst de vaste kosten zoals een lening. En zorg dan dat je voldoende voedsel hebt. Vergeet de andere facturen niet zoals voor energie, internet, telefoon. Op die manier vergeet je niet en mogelijk kan je zelfs nog wat sparen.