Een hypotheek vastkrijgen is vaak al een lastig verhaal op zich. Er komt heel wat meer bij kijken dan bijvoorbeeld een autolening of persoonlijke lening. Het bedrag ligt veel hoger, neemt heel wat weg uit je budget en het risico is een pak hoger voor de bank. Zij willen zoveel mogelijk zekerheid dat jij de lening kan blijven afbetalen. De quotiteit speelt dan ook een grote rol. Dat is het deel dat je moet lenen ten opzichte van de aankoopprijs van een woning. Heb je enkel spaargeld voor de notariskosten te betalen, dan moet je de volledige aankoopprijs lenen, 100 % dus. Lager is interessanter voor de bank, want dat wil zeggen dat je meer spaargeld hebt staan. Maar wat kan je doen als je ook nog schulden hebt, is de bank dan nog bereid om je een lening te verschaffen?

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Het hangt ervan af welke schulden je hebt. Zijn dat andere lopende leningen dan moet er gekeken worden naar hoeveel die juist bedragen. Elke bank staat toe dat een klant tot 1/3e van de inkomsten kunnen uitgeven aan leningen. Dat is voor alle leningen samen, hypotheek, autolening en mogelijk nog een persoonlijke lening. Voldoende voor de meeste gezinnen hun budget. Neem er dus even je uitgaven bij en tel die op. Neem daartegen je inkomsten en bekijk wat er nog mogelijk is. De bank heeft uiteindelijk nog de finale beslissing, want voor hun is het risico in jou als klant het belangrijkst.

Je kan via de website van een bank een simulatie uitvoeren om een hypotheek te berekenen. Daar kan je allerlei gegevens invoeren om dan uiteindelijk een bedrag tevoorschijn zien komen. Dat bedrag moet je dan maandelijks betalen, voor de termijn die je gekozen hebt. De gegevens die je moet invoeren zijn het bedrag dat je wil lenen, het aantal jaren voor afbetaling, de eigen inbreng, het bedrag dat je voorziet voor renovatie. Let er wel goed op dat je bovenop de aankoop van de woning, ook de notariskosten moet betalen. Veel banken verwachten dat je dat geld zelf kan ophoesten. Dus hier moet je je eigen spaargeld voor aanspreken. Als dat niet mogelijk is voor jou, dan is de kans al heel klein dat je een hypotheek kan afsluiten.

Het is wel handig om te weten dat de kosten voor een hypotheek bij de banken kunnen verschillen. Ook al is het verschil maar 0,5%, dat kan over een gemiddelde termijn va 25 jaar over heel wat duizenden euro’s gaan. Zorg er dus voor dat je zoveel mogelijk banken kan vergelijken alvorens een beslissing te maken. Dan kan je meer kapitaal lenen en minder kosten betalen.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Blijf dus vergelijken tot je de hypotheek hebt gevonden met de laagste kosten. Zo heb je de beste voorwaarden van het moment en kan je meer investeren in de woning zelf. Een huis kopen is een grote kost voor veel gezinnen, zorg dat je het water boven hoofd kan houden en de schulden kan beperken.