Een woning verkopen kan voor een nieuwe vrijheid zorgen. Je hebt de centen binnen en je kan uitkijken naar een nieuwe woning. Een nieuw stuk in je leven dat je kan starten. Maar wat als er nog een restschuld zit op de lening. Dat wil zeggen dat er nog een bedrag openstaat dat je moet betalen aan de bank. Dus mogelijk heb je uit noodzaak moeten verkopen omdat je de lening niet meer kon afbetalen. De bank neemt dan de beslissing om de lening via een deurwaarder te verkopen. Zo ziet de bank toch nog een deel van hun geld terug, maar de lening blijft openstaan tot de restschuld betaald is.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Als je de woonlening niet meer kan afbetalen dan zal een bank actie moeten ondernemen. Ze willen uiteraard hun geld terugzien en dat kan zover gaan, dat ze de woning verkopen. Voor het zover is kan je nog met de bank een oplossing uitwerken dat je toch de woning kan behouden, maar dat je andere afspraken maakt omtrent de lening. Bijvoorbeeld tijdelijk een lagere afbetaling, zodat je wat ademruimte krijgt en eerst financieel het een en ander op orde kan stellen. Mocht dat toch niet lukken, dan zal de bank overgaan tot een openbare verkoop. De hoogste bieder koopt de woning. Als die prijs de volledige lening niet dekt, dan staat er nog een openstaande schuld en dat is de restschuld van een lening.

Om die restschuld ook op nul te krijgen kan je een nieuwe lening aangaan. Op die manier ben je in een keer van de schuld vanaf en heb je enkel nog de lening af te betalen. Dat is vaak makkelijker dragen dan het bedrag in een keer te betalen. Je kan een lening hiervoor zoeken bij een bank, eventueel via het internet. Op die manier kan je snel de lening afsluiten indien nodig. Voer een lening simulatie uit om te zien hoeveel de lening je maandelijks zal kosten. Om de beste voorwaarden te vinden kan je de banken vergelijken. Want ze kunnen nogal verschillen in kosten. Daar kan je het verschil zoeken en dat zal je zien in de maandelijkse afbetaling. Die zal lager uitvallen als je blijft zoeken naar een lening.

Ontdek hier de voordeligste leningen!

Als het over de kosten van een lening gaat dan moet je goed naar het JKP of jaarlijks kosten percentage kijken. Dat geeft weer hoe hoog de kosten zullen uitvallen voor de lening. Blijf dus vergelijken tot je de beste voorwaarden hebt gevonden. Alleen dan betaal je het laagst mogelijk bedrag per maand. Je hoeft trouwens niet bij je vaste huisbank te blijven voor een lening. Je kan ook een nieuwe bank kiezen om de lening aan te vragen.